#QUARANTINELIFE ЛЕКСИКОН VOL. 6 – ELENA URUMOVA

Мерките започват да се разхлабват, а с тях и настроението да се разведрява. Надяваме се карантината съвсем скоро да се превърне в сюрреалистичен спомен, както и лексиконът ни. Вероятно, един от последните ни участници е харизматичната Елена Урумова, дизайнер и собственик на Lena-Lena Lingerie

НМ: Как се чувстваш?

ЕУ: Вече изминаха почти 2 месеца от началото на карантината. От самото начало си наложих разумно (според мен) ниво на изолация и като цяло изпитвам комфорт в ситуацията. Моето ежедневие, както и това на почти всички се промени. Съсредоточих се в това да остана позитивна, да се фокусирам върху възможността за почивка, както и върху всички онези неща, за които все не ми остава време. Въпреки това преминах през няколко етапа. В началото изпитвах мотивация и позитивъзъм относно предоставената възможност да прекарвам повече време у дома. Имах творчески период, също и период на не толкова позитивни емоции. Към момента се чувствам спокойна и малко по малко се връщам към предишното си ежедневие. Трябва да призная, че възможността да се срещам на живо с близките си и приятелите ми липсвше.

НМ: Как изглежда животът ти вкъщи? Къде си, и има ли някой с теб?

ЕУ: Животът вкъщи е много спокоен. Понякога даже идеаличен. Споделям дома си с една пухкава приятелка. Котката ми Скарлет, която осинових преди по-малко от година. Тя допринесе изключително много за уюта вкъщи. 

“Определено мога да кажа, че хората с домашни любимци сме изключително облагодетелствани в този период. Спокойствието, което малките ни приятели носят, няма как да не повлияе позитивно на цялостната атмосфера.“

НМ: Как се информираш какво се случва? И как балансираш необходимостта да си информирана и нуждата от почивка от цялата тази информираност?

ЕУ: Не се информирам твърде много в текущата ситуация. От самото начало забелязах негативният принос на постоянното проследяване на ситуацията. Спрях да следя новините още през първата седмица от поставената карантина. Наблюдавам сайтът на worldometers.info. Там има ежедневно поддържана статистика за броят на заболелите и излекуваните в световен мащаб. Тази статистика е единственото, което следя, веднъж на 2-3 дни. Опитвам се да си оставя възможност за лични разсъждения относно опасността от вирусът. Цялата останала важна информация, относно мерките в България научавам от приятели и близки. Винаги ми споделят, щом има нещо важно, относно ежедневието ни и мерките за сигурност.

НМ: Как се уверяваш, че всичко е наред с най-близките ти?

ЕУ: За моя огромна изненада наложената изолация всъщонст направи мен и почти всички, по-социални от преди. Общуваме повече, чуваме се по-често, водим видео разговори. Възстанових контаткът с няколко мои близки човека, с които по принцип се разминаваме и рядко се чуваме. 

“Уверявам се, че следя здравословното и психическо състояние на близките си и разбира се, се държа в готовност за оказване на помощ.“

НМ: Въведе ли нови рутини или ритуали в ежедневието си, от както стоиш вкъщи?

ЕУ: От самото начало оставам вкъщи само през половината от времето, а през останалото посещавам работното си място. Стремя се да поддържам активен деня си, дори и когато знам, че няма да излизам през него. Поддържам нормалните си рутинни дейности. Обличам се, дори се гримирам понякога, въпреки, че не ми предстои излизане през деня. Бих казала, че готвя повече, което ми доставя удоволствие. 

“Върнах се към рисуването, което бях изоставила преди много време. Чета повече, слушам повече музика, поддържам йога практиките си. Уча се да релаксирам и медитирам.”

Едно от любимите ми неща стана вечерното четене, съчетано с музика от шумове от природата и дифузерната ми лампа за пречистване на въздуха. 

НМ: Как оставаш социално свързан/а?

ЕУ: Общувам много с близките си, благодарение на модерните технологии. Понякога даже толкова много, че не усещам социалната изолация и даже имам нужда да остана ‘насаме’. Мерките за изолация започнаха да отпадат и вече се виждам с някои от по-смелите си приятели. Разбира се на разумна дистанция и на открито място. Разхождаме се в парка, тичаме, караме колелета.

НМ: Ако работиш от вкъщи, какъв е най-добрият ти съвет за продуктивност?

ЕУ: Частично работя от вкъщи, но за мен това не е непознато, тъй като съм работила от вкъщи в продължение на почти 3 години преди време. От тогава още знам, че е важно човек да организира добре времето си. Да поддържа духа и вида си, така както би правил ако се налагаше да посещава друго място по време на работа. 

“Стегнатата програма е най-добрият приятел при работата от вкъщи. График с работно време, време за обяд, време за почивка, помагат изключително много върху фокуса.”

НМ: Съвет как да се почувстваме по-добре, когато не можем да излизаме?

ЕУ: Зависи какво липсва на човека в даденият момент. Бих препоръчала да се доверяваме на емоциите си и ако ни се излиза и танцува, бихме могли да си пуснем музика и вкъщи и да поскачаме. Ако се чувстваме самотни, можем да се обадим на близък човек. Ако се чувстваме стресирани, можем да извадим по позитивен и отпускащ начин агресията или да си вземем вана за релаксация. Общо взето смятам, че има всякакъв вид заместители в домашните условия, на нещата, които ни липсват от живота ни навън.

НМ: Кой (или какво!) те вдъхновява в момента?

ЕУ: Чувствам се много вдъхновена от цялостната световна ситуация и реакцията на хората. Наблюдавам как нации се обединяват, хора си помагат, доброволстват и даряват. Няма как да не те вдъхнови подобно нещо. Смятам, че всъщност голяма част от тези позитивни модели ще останат и за напред. Че ще останем по-добри, по-съпричастни и с повече мисъл за важните неща в живота. 

НМ: Какви практики за любов и грижа към себе си ти помагат да се справиш със стреса и/или тревожността?

ЕУ: Сега имам повече време да поглезя суетната си част. Често си правя козметични процедури. Маски за лице от натурални продукти, които се намират в хладилниците ни, до купени от дрогериите. Поддържам маникюра си, нещо за което по принцип не отделям много време. Взимам си вана, прекарвам време с мъркащия ми домашен любимец, което е изключително релаксиращо. Както споменах и любимия ми ритуал с книгата, дифузерната лампа и звуците на природата.

НМ: Как тренираш вкъщи?

ЕУ: Тренировките в домашни условия също не са ми така непознати. Заредена съм с йога мат, тухлички за йога, въже за скачане, обръч за въртене и полатес топка. Разнообразявам практиките си и се стремя да поддържам добра форма.

НМ: Какво правиш когато имаш нужда от повдигане на настроението?

ЕУ: Моето настроение като цяло поддържа добри нива, но в случаите, в които се чувствам изолорана от света си пускам силно любима музика, която винаги приповдига настроението ми. Също се възползвам от преимуществата на виното, хаха.

НМ: Какво гледаш?

ЕУ: Тук няма много голяма промяна за мен. По принцип не гледам много телевизия и филми. Обикновено винаги имам някой стар и добре познат сериал, който си пускам за фон, докато върша други неща. Рядко успявам да се съсредоточа да гледам непознат филм и това ми се случва максимум веднъж седмично. В моментът гледам за пореден път “Сексът и градът”. Любим, и то не случайно, на огромна част от женското съсловие. Винаги има какво ново да се научи. Нещо като да четеш “Малкият принц” отново и отново е за мен.

НМ: Какво четеш?

ЕУ: През последната година се интересувам от психология и книгите, които чета са свързани с тази тематика или поне имат допирни точки. Книгите, които прочетох по време на карантината са “Езикът на тялото” и “Източна философия”, в мометът чета “Очевидната скрита истина за емоциите” и следващата по ред е “Сънищата – тайните на подсъзнанието”.

НМ: Какво слушаш?

ЕУ: Оставам вярна на рок съсловието на независимите изпълнители. По принцип съм фен на по-меланхоличната музика, но забелязвам напоследък, че в листът ми се промъкват все повече раздвижени и ‘мотивиращи’ песни. Сред любимите ми изпълнители са Hozier, Two Feet, Shelby Merry, Bishop Briggs. Отново споменавам и чудесните плейлисти на музика за релаксация, които си пускам почти ежедневно.

НМ: Какво готвиш?

ЕУ: Готвя много базови неща. Фен съм на идеалогията, че колкото по-просто е приготвена храната, толкова по-полезна е. Необработената храна запазва огромна част от витамините и минералите си, основопалагаща причина за доброро ни здраве. Всеки ден консумирам свежи плодове и зеленчуци. Приготвям и месо 1-2 пъти седмично. Понякога консумирам млечни продукти или ги добавям в някои от ястията си. Често изпозвам ядките за източник на енергия. Моето меню е много опростено от край време. Рядко консумирам въглехидратни храни като картофи, тесто и варива, а захарта и преработените продукти изцяло отсъстват от менюто ми. Пия много вода и не консумирам никакви газирани и подсладени напитки. 

“Идеологията ми тук е, че колкото по-локална и просто приготвена е храната, толкова е по-полезна.“

НМ: Кои социални профили разведряват деня ти?

ЕУ: Наложената ситуация определено ни хвърля в блазнещата възможност да прекарваме много време в социалните мрежи. Стремя се да не прекалявам, но все пак следя профилите си в Instagram и Facebook. Там съм последвала хора и страници, които ме вдъхновят или релаксират или ми носят каквато и да е позитивна емоция. 

“Преди време ‘изчистих’ социалните си мрежи от хора или страници, които ме натоварват или носят негативни емоции. Сега когато отварям някоя от страниците си, се чувствам спокойна, че ще се заредя позитивно от видяното и прочетеното.”

НМ: Какви са надеждите ти за бъдещето?

ЕУ: В моментът мерките в България започват малко по малко да отпадат и забелязвам как хората се завръщат към старото си ежедневие. Надявам се, че сме научили много от отминаващата изолация. Надявам се, че сме се докоснали повече до себе си и, че сме опознали още по-добре близките ни хора, оценили сме всичко позитивно, което имаме в живота си. Надявам се, че тези неща ще останат закодирани в нас и спомените от тази изолация ще ни направят по-добри, по-разбиращи, по-услужливи и по-благодарни.