#QUARANTINELIFE ЛЕКСИКОН VOL. 5 – DESSISLAVA KARANOVA

Десислава Каранова е на 27 години, живее в София и е зодия Рак. Тя е Marketing & Sales експерт в областта на фармацията и дермокозметиката. Обича да пътува, спортува и открива нови неща. В свободното си време пише модерна поезия, която можете да видите на @d.dailynotes.

НМ: Как се чувстваш?

ДК: Ограничена в голяма част от действията си, но спокойна.

НМ: Как изглежда животът ти вкъщи? Къде си и има ли някой с теб?

ДК: Ползотворен е. Не скучая. Остана ми време за много неща, които отлагах.

„Човек има нужда да остане сам със себе си за да разбере колко външни фактори са му били излишни.“

НМ: Как се информираш какво се случва? Как балансираш необходимостта да си информирана и нуждата да си починеш от цялата тази информираност?

ДК: В началото на пандемията започнах да се информирам по всевъзможни начини за различните гледни точки, статистики и теории. Но това може да бъде много токсично за психиката. Човек трябва да пресява информацията, която допуска до себе си. Старая се да я ограничавам до необходимото. 

НМ: Как се уверяваш, че всичко е наред с най-близките ти?

ДК: За мен това е най-важното. Не пропускам ден, в който да се уверя, че са добре и да поговорим. В момента поддържам контакт само с най-близките си хора.

НМ: Въведе ли нещо ново, например някакви ритуали в ежедневието си, от както стоиш вкъщи?

ДК: Да! Аз съм изключително динамичен човек извън тази ситуация – ставам рано, пия кафето си на крак, храня се в движение…винаги нещо трябва да се случва и рядко се задържам вкъщи. Ритуалът е, че си позволих да се насладя на тези „ежедневни дадености“ – да изпиеш кафето си у дома, да имаш време да си сготвиш любим обяд и да обърнеш повече внимание на хобитата си.

НМ: Как оставаш социално свързана?

ДК: Онлайн хаха 🙂

НМ: Ако работиш от вкъщи, какъв е най-добрият ти съвет за продуктивност?

ДК: Спазвайте режим! Работата от вкъщи е не по-малко продуктивна от офисната среда, стига човек да има самодисциплина, а ако я няма – сега е момента да се научи.

„Когато останеш да работиш сам със себе си виждаш слабите си места. Какво по-продуктивно от това?“

НМ: Съвет как да се почувстваме по-добре, когато не можем да излизаме?

ДК: Слушайте музика, спортувайте и отделете време за себе си и за близките си. 

НМ: Кой (или какво!) те вдъхновява в момента?

ДК: В момента ме вдъхновиха много хора, които отвориха сърцата си и развиха креативността си! Написаха музика, предизвикаха инициативи в социалните медии или показаха искрена съпричастност. Измежду цялата манипулирана „информация“ по отношение на пандемията имаше  и много мили жестове на които не се даде голяма гласност, прочетох и  много красиви думи, написани от случайни хора. Вдъхновиха ме и медиците, фармацевтите и дори касиерите в магазините, които излагат всеки ден себе си на риск за да бъдем спокойни и обслужени ние и въпреки това са добри и позитивни зад предпазните си маски.

„С една дума – винаги ме е вдъхновявала добротата, а в създалата се ситуация в много хора тя се олицетвори!“

НМ: Какви практики за любов и грижа към себе си ти помагат да се справиш със стреса и/или тревожността?

ДК: Практиката е да усетиш кога имаш нужда да спреш и да си вземеш въздух. Тогава осъзнаваш, че стресът и тревожността са просто моментни състояния, които зависят единствено от теб.

НМ: Как тренираш вкъщи?

ДК: Старая се да компенсирам тренировките от фитнеса, въпреки че ми е много трудно. Тренирам главно с ластици и наблягам на стречинг и йога. С отпускането на мерките ще преместя тренировките в парка.

НМ: Какво правиш когато имаш нужда от повдигане на настроението?

ДК: По време на карантина – излизам да се повозя с колата и да слушам любимата ми музика. Няма по-добра терапия в тази ситуация.

НМ: Какво гледаш?

ДК: Рядко гледам сериали и телевизия. Ако има хубав филм или смислено предаване бих го изгледала, но не следя нищо конкретно.

НМ: Какво четеш?

ДК: В момента „Четирите споразумения“ на Дон Мигел Руис, препоръчаха ми я, тя е по-скоро психология. Днес си поръчах една стихосбирка, чета стиховете им онлайн и нямам търпение да видя книгата -„Войната на розите“.

НМ: Какво слушаш?

ДК: Много обичам музиката. Никога не съм се ограничавала в определен стил. Имам си любима музика за всяко едно от 10-те ми настроения на ден хаха 🙂

НМ: Какво готвиш?

ДК: Обичам  да готвя, но го правя рядко и с повод. Старая се да не се подхлъзвам покрай стоенето вкъщи със сладки и калорични вкусотии и наблягам на нови и здравословни рецепти за десерти. Доста успешно направих за първи път и  козунаци за Великден, мисля че се изчерпах кулинарно за идните няколко месеца хаха 🙂

НM: Кои социални профили разведряват деня ти?

ДК: Моята страница, в която пиша – @d.dailynotes. Много я обичам и се чувствам щастлива, че се чете. Много хора, които не познавам ми пишат мили съобщения колко много им допада това, което пиша. Много е мотивиращо да го прочетеш за нещо, което не идва от визията ти, а от мислите ти. Аз самата се вдъхновявам от социални профили, които пишат модерна поезия и искрено се радвам, че има хора, които откриват това вдъхновение и в моя.

НМ: Какви са надеждите ти за бъдещето?

ДК: Всичките ми огромни и недостижими надежди рязко се сведоха до една – Да бъдем здрави и разумни. Надявам последствията от пандемията в цял свят да отминат бързо, а следите, които оставя да са колкото неизбежен минус за  икономиката, толкова плюс за солидарността на човечеството.

НМ: И за край би ли споделила твой любим цитат от песен, филм, книга…

ДК: Бих споделила нещо мое любимо –