ПЛУТОН В КОЗИРОГ – ТРАНЗИТ ПРЕЗ ДОМОВЕТЕ

Плутон е в Козирог от 27 ноември 2008 г. до 23 март 2023 г. и от 12 юни 2023 до 20 януари 2024 г. заради ретроградните си периоди.  

Зодия Козирог се свързва със социалния статус и кариера, дисциплината, упорита работа, практичност, зрялост, икономическа мощ, отговорност. Неговата енергия е бавна, но стабилна. Той е песимист, но песимизмът обикновено се използва като проверка на реалността. Характеризира се с чувството за дълг и отговорност.

Плутон е планета на трансформацията, която с удоволствие хвърля светлина върху най-тъмните кътчета на душата, разкривайки какво се крие под повърхността. Въздействието на транзитите на планетата ни подтиква да преразгледаме радикално начина, по който гледаме на себе си и начина си на живот. Плутон е свързан с трансформацията, а по отношение на Козирога тя се осъществява чрез борбата за власт. Планетарните транзити служат като катализатор, предоставяйки възможност за възстановяване, преструктуриране и по този начин стимулират развитието. Трябва да знаем, че трансформацията  е неизбежна. Ако се опитате да я предотвратите, плутоновата енергия ще изригне като вулкан и ще бъде опустошителна.

В астрологията Плутон се управлява от знак Скорпион. Символите на Скорпиона са извисяващият се Орел, Фениксът и Змията. Или иначе казано – можем да летим във височините, да се издигнем от пепелта на стария си Аз или да пълзим по земята, изпитвайки омраза и отчаяние. Плутон дава възможност да покажем, както най-добрите си качества, така и най-лошите. Изборът е винаги наш.

Когато Плутон прави аспект с натално Слънце, Луна, Марс, Сатурн или Асцендент личността се характеризира с повишена амбиция. Плутон в Козирог кара да се заобикалят всякакви ограничения и точно те дават решителност и постоянство. Такива аспекти със силна плутонянска енергия дават пълна трансформация, както на лично ниво, така и на хората около нас – приятели, семейство, но и дори на обществото като цяло. А личната трансформация може да бъде преживяна като поява на нови възможности или развиване на скрити таланти.

Плутон се движи бавно и стои в определен дом от нашата натална карта дълго време, поради което засяга темите по дома много изчерпателно и надълбоко. Това ни кара напълно да променим опита ни в тази област от живота и винаги се появява нещо ново, което започва да расте и да се развива и надхвърля ограниченията. Бавно, но сигурно ние работим върху промяната на ново, дълбоко  ниво. Сега ще разгледаме транзита на Плутон през всеки дом:

Плутон в Козирог в 1-ви дом:

Настъпва радикална промяна в начина на живот. Външният вид също се променя осезаемо и всеки го забелязва. Време е за промяна на Аз-а и изграждане на нов. Придобиване на самочувствие. Идва момент, в които трябва да се  откъснем от нездравословните навици и ограничаващи модели. Научаваме се да бъдем отговорни първо към себе си. Тук въпросът е кой съм Аз?

Плутон в Козирог във 2-ри дом:

Темата за финансите и собствеността стават актуални. Тук изцяло се променят житейските нагласи, като целта е да се провери те подкрепят ли материалното благосъстояние на финансово ниво. Възможно е да се появят събития, които пораждат страх от бедност и съмнение, че ще се справим в осигуряването на материална стабилност. Но какво всъщност е стабилност за нас? Това е период на тестване на ценностната система и принципи или изграждането на нови.

Плутон в Козирог в 3-ти дом:

Връзките с хората от близкото обкръжение – братя, сестри, съседи, съученици и далечни роднини стават от особено значение. Начинът на мислене се променя, както и цялата личност се трансформира. Комуникацията придобива ново значение. Тук въпросът е – Имаме ли силата да бъдем верни на думата си? Изцяло се променя възприятието за света, човек започва да възприема същността на нещата на осъзнато, дълбоко ниво, по много по-отговорен начин.

Плутон в Козирог в 4-ти дом:

Транзитът често се свързва с обновяването и подобряването на дома. Има събития, свързани с недвижими имоти – покупка или продажба, преместване. Тук въпросът е какво и къде е моят дом? Отношенията със семейството придобиват ново значение, особено с майката или този, който е играл ключова роля в детството. Анализирайки миналото откриваме връзката му с настоящето. Това е момент за преоценка на случилото се в детството и излекуване на дълготрайна емоционална травма.

Плутон в Козирог в 5-ти дом:

Тук хобито може да се превърне в професия. Човек търси начина си на себеизразяване – креативността и талантите са основополагащи. Творчеството става трансформираща сила. Тук въпросът е какво е любовта? През този период може да срещнете половинката си и любовта да преобрази целия ви свят. Взаимодействието с деца играе важна роля.

Плутон в Козирог в 6-ти дом:

Тук възгледите по въпросите свързани с работата и здравето се преразглеждат радикално. Човек се научава да поема пълна отговорност за собствения си ум, дух и тяло. Задаваме си въпроса какво е здравето за нас? Отношението към храненето и спорта също се променя – изграждат се напълно нови навици. Нездравословните навици се прекратяват и човек се стреми да поддържа здравословен начин на живот, често се обръща към неконвенционална медицина. Човек може да стане лечител, способен да излекува не само себе си, но и другите.

Плутон в Козирог в 7-ми дом:

Тук ще бъдат засегнати партньорствата и връзките – отношенията с партньора в живота, съпруг, ще се променят значително. Въпросът тук е – Какво е важно във връзките с другите? Периодът е на приключване на някои връзки и начало на нови. Променя се разбирането за това кое е важно в отношенията и в личен и професионален аспект. Може да откриете, че проектирате качествата на собствената си личност върху другите, те са ваше огледало. Трансформацията преминава през партньорствата.

Плутон в Козирог в 8-ми дом:

Плутон ще има бавен процес върху работа с подсъзнанието и зарастването на дълбоки емоционални рани. Дълбока трансформация на вътрешно ниво. Тук чрез големи кризи ще стигаме до истината и ще се прераждаме по-силни от всякога. Въпросът, който си задаваме е – какво е заровено надълбоко в нас?- време е да го извадим на повърхността. В опита си да опознаем себе си се срещаме със своята сянка. Интуицията ни е по-силна от всякога и време да се научим да се вслушваме в нея. Трансформират се и очакванията за интимната страна на партньорските взаимоотношения.

Плутон в Козирог в 9-ти дом:

Вашето виждане за себе си и мястото ви в света ще се промени драстично. Ще бъдете заети със сложните въпроси на Вселената. Интересът към философията, религията и духовните практики ще се пробуди. Ще се стремите да изследвате непознати места, да посещавате други градове и държави, да се срещате с хора от други култури и религии. Провеждат се събития, които ще позволяват да видите света в по-широка перспектива – мирогледа се разширява. Тук въпросът е – Готови ли сте за духовно пробуждане и самоусъвършенствaне?

Плутон в Козирог в 10-ти дом:

Това е време на интензивно кариерно развитие. Вие осъзнавате истинското си призвание, търсите начин за реализация, който отговаря на най-дълбоките нужди на душата. Транзитът стимулира да се излезе от родителския контрол, да се повиши социалния статус, да се направи пробив в кариерата. Може би е време за промяна на професията си –  ще правите нещо различно от съществуващата до сега дейност. Тук въпросът е – Какъв искам да съм в обществото, къде съм аз в  йерархичната стълбица в кариерното израстване?

Плутон в Козирог в 11-ти дом:

Тук ще има ревизия на приятелския кръг. Вие ще изключите от него незначителните връзки в полза на нови. А част от приятелите ви вдъхновяват и разширяват перспективите ви. Вашите възможности се увеличават значително от участието във всякакви социални групи и каузи. Идват ви революционни идеи, които ви насърчават да допринесете съществено за обществото. Въпросът тук е – За какво мечтая?

Плутон в Козирог в 12-ти дом:

Транзитът хвърля светлина върху онова, което изглежда скрито. Откровенията стават норма, съдържанието на несъзнаваното идва в съзнание. Въпросът тук ще бъде – Какво сме оставили в тайна дори и пред нас самите? Нараства интересът към метафизиката, може да откриете неизползвани психически и интуитивни способности в себе си, може да имате ясновидски сънища. Ще преминете през период на дълбока духовна метаморфоза, в резултат на което ще се научите да се доверявате и да бъдете свой собствен водач. Често ще ви привлича идеята да останете сами. Освободени ще са забравени спомени и ще направите преоценка на миналото, което ще промени настоящето.