WABI-SABI VS. СЪВЪРШЕНСТВО

Какво е wabi-sabi?

Wabi-sabi предлага убежище от обсесията на модерния свят по всичко перфектно, учи ни да приемем несъвършенствата като нещо специално, което е красиво по свой собствен начин. А най-ценното е, че след промяната на призмата, култивираме любов към несъвършеното и успяваме да се справим с негативните последствия от собствения си перфекционизъм.

Wabi-sabi е счупения и залепен съд; увяхващата роза; износения ни любим пуловер. Wabi-sabi е благодарност за всичко просто, скромно и несъвършено, но което въпреки това обичаме силно.

Трудно е да опишем wabi-sabi, концепцията се базира на less-is-more призма, умението да се насладим на несъвършеното. Минималистичният подход обезмисля вечния стремеж към перфекционизъм – вещи, връзки, постижения, стремеж който ни носи повече стрес, тревожност и депресия, вместо да ни води към щастието. 

Wabi-sabi насърчава фокуса върху оценяването на нещата, такива каквито са, а не върху това какви биха могли или според нас трябва да бъдат. 

Така, както цветната градина никога не е перфектна; тя е съвършена. 

Wabi-sabi ни помага и да приемем, че нищо не е вечно, дори предметите се променят и износват. Прекрасен пример е японската традиция kintsugi – възстановяване на счупени съдове със злато. Именно недостатъците, в които виждаме уникалната история на предмета, го правят красив и уникален. Както счупеното във всеки от нас ни прави по-силни и по-добри от преди.

Как да приложим Wabi-sabi в живота си?

Потънали в културата на социалните медии, където външният вид е по-важен от същността, е лесно да попаднем в схватката на перфекционизма. Несъзнателно, ние се стремим не само към перфектен имидж, но и към перфектен живот. Търсенето на съвършенство ни води към това да искаме все повече и повече контрол, докато стандартите ни за съвършенство не започнат да ни пречат да живеем. 

Wabi-sabi ни помага да приемем нещата каквито са, знаейки, че дори несъвършените неща са съвършени по свой собствен начин. 

Защото всичко е счупено. Така влиза светлината. 

Wabi-sabi практики:

  • Поправете – Less is more. Така, че когато има възможност да подредите, оправите и опростите – направете го. Това ще ви помогне да се насладите по-пълноценно, на това което остане. 
  • Насладете се на “старите” вещи. Дали ще вдъхнете живот на стар шкаф с нов слой боя, вместо да го изхвърлите и купите нов, дали ще ротирате бижутата си през годината, за да се насладите на всички по равно и да не купувате, няма значение. Нищо в живота не е твърде красиво или твърде ценно, за да му се насладим.
  • Освободете се от перфекционизма. Лесно е да се каже, трудно е да се направи, със сигурност. Просто приятелско напомняне и вероятно прекрасно място да приключим нашата дискусия. 


@dessislavaarnaoudova