РЕСТАРТ – НА СВЕТА ОКОЛО НАС И ВЪТРЕ В НАС

Как се променя света, живота, работата и ежедневието ни е една от най-интересните теми, които засегна изолацията заради COVID-19. Поради тази причина ви представяме следващото интервю от проекта ни да ви срещаме със специалисти от различни области.

Николета Николова е психолог, психодраматист и семеен консултант. Работи с деца, тийнейджъри, възрастни и двойки като им партнира в преодоляването на предизвикателствата и затрудненията, пред които са изправени. Към момента работи в “Интра – Център за психологическо консултиране”.

Как ви се отразява изолацията и промени ли се нещо в работата ви?

От началото на извънредното положение работя от вкъщи. Преминах през различни емоции и състояния – от гняв, объркване, тъга, отчаяние през приемане, смирение, спокойствие, любопитство. Ситуацията е нова и непозната за всички нас, и мисля, че колкото и да се опитваме, все още не можем да си представим по какъв начин ще ни се отрази. Едно е ясно – че светът ни –  този, който ни заобикаля и този вътре в нас, няма да бъде същият. Една от хубавите страни на моята работа е, че може да се работи и онлайн. Разбира се процесът и усещанията са съвсем различни, когато използваме само  екрана като средство за комуникация. Част от хората, с които работя не са от София или не живеят в България. С тях продължаваме да работим по същия начин. Най – голямата промяна е свързана с работата ми с деца и тийнейджъри. С тях няма как да се работи онлайн, тъй като сесиите ни минават през играта, творчеството, рисуването, активността, а това няма как да стане през интернет. Контактът с тях силно ми липсва в момента.

Какви са възможните заплахи и как може да ни се отрази тази ситуация?

Това, което носи много силна заплаха, е незнанието. Даваме си сметка, че ще има големи промени след като тази криза отмине, че светът и отношенията между хората ще се изменят. Но все още не знаем точно по какъв начин. Тази неяснота плаши и носи тревога. В настоящата ситуация има хора, които са доста по – тревожни именно поради тази причина – те са свикнали винаги да държат нещата под контрол. Начертали са планове за месеци, години напред, държат измамното усещане, че всичко зависи от тях. Това чувство за контрол обаче не е истинско. В процеса на терапевтична работа темата за контрола е доста често разглеждана. В настоящата ситуация задавам на хората, с които работя въпроси като “Какъв си ти, когато нямаш контрол над случващото се? Кои черти в характера ти се проявяват в момента? Каква е причината да не можеш да загубиш контрол над случващото се? Смятам, че тези въпроси са изключително важни, за да може човек да се познава по – истински и също така да приеме, че в живота, понякога има неща, които не зависят от нас, които не можем да контролираме, и това е ок.

Освен това на повърхността излизат и много силни страхове. Човек започва да функционира като че ли на друго ниво – по първично, в което трябва да се пази, отбранява. Всички ние имаме определен набор от реакции в такива кризисни моменти, използваме определени защити, които могат и да не се проявят никога ако няма причина за това.

Като пример ще дам факта, че не случайно голяма част от хората в момента готвят, хранят се повече, научават нови рецепти. Този процес е абсолютно естествен, тъй като храната е символ на любовта, защитата и сигурността. При раждането на едно бебе, веднага след като лекарите се погрижат за него, то бива нахранено. В моменти, когато е тревожно или се страхува, храната почти винаги е това което успокоява. Тя най – често е осигурявана от майката, което пък носи още повече усещане за сигурност, защита и любов. Храната е символ на обичта. В момента потребността ни от обич е огромна, поради дистанцирането от любими за нас хора – родители, деца, братя, сестри, близки приятели. 

Какви практики бихте препоръчали за справяне със ситуацията ?

В кризисни  моменти като този, е важно да разберем какъв ресурс притежаваме – както личностен, така и такъв извън нас – свързан с другите хора – кой ни е опора сега, с кого мога да споделям, кой би ме разбрал. В терапевтичния процес аз и клиентите ми търсим заедно какви са техните ресурси и те често са изненадани от самите себе си, и от това с колко много разполагат всъщност.

Изключително важно е да сме активни, да осмислим дните си. Изгубването на ритъма носи риск от потъване в различни страхове. Човек, който има занимания е много по – стабилен психически, има нещо, което му напомня на предишното му ежедневие и това дава сигурност.

Полезно би било да мислим за смисъла на случващото се. Да му придадем цел, ентусиазъм, а не просто да седим и да чакаме да минат дните и седмиците. Да открием смисъл за пътуване – какъв е пътят, който аз извървявам в момента – към другите ли, към себе си ли ?

За много хора това време е страшно, защото се сблъскват със себе си. Дори и силно ангажираните хора, тези които работят от вкъщи, тези които винаги си намират задачи, те пак се сблъскват със себе си. Идва момент в който се свързваме със себе си, оставаме насаме със себе си дори и да не искаме. Полезно би било да си дадем сметка с коя наша същност се срещаме. В ситуации на криза какво установявам за себе си? Как реагирам аз в кризисни моменти? Как се променям? Тази ситуация какво събужда в мен? Какво истински ме тревожи – че нямам пари; че нямам контрол; че не знам какво се случва; че оставям насаме със себе? Кое е истинско тревожното?

Трябва да успеем да приемем ситуацията като предизвикателство и после да си дадем равносметка, разсъждавайки по тези въпроси.

Kакъв е сигурният позитив от тази ситуация?

Това зависи индивидуално от всеки един от нас, именно според това как сме приели ситуацията и как сме устояли. Сигурен позитив би имало ако сме съумели да придадем  смисъл на случващото се  – вътрешен, за нас самите.

Положително би било да дадем нов смисъл и на това, което сме имали до сега. Да го погледнем с различни очи и когато отново ни се случва да сме по – осъзнати, благодарни и изпълнени с обич. Може да приемем този етап от живота ни като вид рестартиране, именно с думите, с които започнах – както на света около нас така и на този вътре в нас.

Може да намерите Николета Николова във Фейсбук на: https://www.facebook.com/psy.n.nikolova/