#QUARANTINELIFE ЛЕКСИКОН VOL. 4 – RALITSA MLADENOVA

Ралица Младенова – криминален психолог и психотерапевт. Вече я представихме в нашата рубрика “Сигурната промяна”. Ралица живее в София, често пътува на нови места и обича да изследва различни култури. Рисува, когато е сама. Зодия рак. Ето какво сподели за нашите читатели.

За контакт: www.ralitsamladenova.com

НМ: Как се чувстваш?

РМ: От гледна точка на моята работа, предполагам по-добре от повечето хора… 😊

НМ: Как изглежда животът ти вкъщи? Къде си и има ли някой с теб?

РМ: Като дълга, приказна ваканция с най-верният ми приятел-Кай. Човек може да научи много от кучето си. Сещам се за един цитат, но не помня името на автора: 

„Моята цел в живота е да стана толкова прекрасен, колкото кучето ми мисли, че съм.”

НМ: Как се информираш какво се случва? Как балансираш необходимостта да си информирана и нуждата да си починеш от цялата тази информираност?

РМ: Зависи за какво, но ако ме питаш за Covid-19 предимно от чужди източници. Следя и страницата на Световната здравна организация. Психотерапевтите трябва да сме добре информирани, особено в ситуацията, в която се намираме през последните месеци. Способността на човек да мисли критично, като оценява обективно и филтрира полезната от изкривената информация е изключително ценно умение. За това, първо трябва да се различават фактите от мненията.

НМ: Как се уверяваш, че всичко е наред с най-близките ти?

РМ: По телефона. Опитвам да поддържам ежедневен контакт с моето семейство и близки. 

НМ: Въведе ли нещо ново, например някакви ритуали в ежедневието си, от както стоиш вкъщи?

РМ: Не. Нищо не се е променило освен, че готвя по-често.

НМ: Как оставаш социално свързана?

РМ: Чрез всички познати начини – приложения, телефон, социални мрежи.

НМ: Ако работиш от вкъщи, какъв е най-добрият ти съвет за продуктивност?

РМ: Наблюдавам доста висока ефективност, когато нищо не те разсейва. Не съм подозирала, че човек може да върши толкова много неща без да излиза от вкъщи. За хората, които работят на компютър препоръчвам кратки почивки през определени интервали. 

НМ: Съвет как да се почувстваме по-добре, когато не можем да излизаме?

РМ: Това звучи малко крайно и е доста индивидуално. Само тези, които спазват 14 дневна карантина биха изпаднали в подобна ситуация. Предстои разхлабване на мерките и се надявам да се върнем безпроблемно към нормалните си занимания, макар и с повишено внимание, спазвайки дистанция. 

“Хората виждат в света това, което носят в сърцата си.“

НМ: Кой (или какво!) те вдъхновява в момента?

РМ: “ПЪРВО ТРЯБВА ДА СЕ НАУЧИМ ДА ОБИЧАМЕ САМИ СЕБЕ СИ, С ЦЯЛОТО НИ ВЕЛИКОЛЕПИЕ И НЕСЪВЪРШЕНСТВА. АКО НЕ МОЖЕМ ДА ОБИЧАМЕ СЕБЕ СИ, НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ОТДАДЕМ НАПЪЛНО НА СПОСОБНОСТТА НИ ДА ОБИЧАМЕ ДРУГИТЕ ИЛИ ПОТЕНЦИАЛЪТ НИ ДА СЪЗДАВАМЕ.”

ДЖОН ЛЕНЪН


РМ: Отговорих ли ти на въпроса? 😊

НМ: Какви практики за любов и грижа към себе си ти помагат да се справиш със стреса и/или тревожността?

РМ: Понякога рисувам… Всеки ден слушам музика. Сутрин ставам и веднага си пускам French Café Lounge. Обичам френските песни. Ето една.

НМ: Как тренираш вкъщи?

РМ: Харесвам Tабата. Правя високо интензивни тренировки около 40 минути. В YouTube има клипове с подходяща музика, съобразена с интервалите за почивка.

НМ: Какво правиш когато имаш нужда от повдигане на настроението?

РМ: Адвокатът ми каза да не отговарям на този въпрос 😉

НМ: Какво гледаш?

РМ: Напоследък цветя. 

НМ: Какво четеш?

РМ: Когато „Ницше плака“ на Ървин Ялом. По романа е заснет и американо-български филм, с участието на Бен Крос. На вашите читатели, горещо препоръчвам „Осъзнат живот“ на Стивън Грос.

НМ: Какво слушаш?

РМ: Вътрешният си глас.

НМ: Какво готвиш?

РМ: Наследила съм кулинарните умения от дядо ми. Той беше готвач. Дори да прозвучи нескромно, мога да готвя всичко, без компромиси с вкуса. В момента предпочитам бързите и по-диетични ястия. Ще споделя любима рецепта, подходяща за сезона.

Спаначена салата с поширано яйце и кедрови ядки

– 2 супени лъжици extra-virgin зехтин
– Панчета, нарязана на кубчета (6-7 тънки слайса)
– 2 малки скилидки чесън
– Златни стафиди (2 лъжици)
– Пресен бейби спанак
– Балсамов оцет
– 2 яйца
– Прясно настъргано сирене Parmigiano-Reggiano
– Сол (предпочитам Maldon)
– Прясно смлян черен пипер

Време за приготвяне: 20 мин. / 2 порции

Начин на приготвяне

Зехтинът се загрява в малка тенджера. Добавят се кубчетата панчета и се бърка, докато получат златист загар. Добавя се чесън и се готви още минута-две. Прибавят се кедровите ядки и стафидите, докато набъбнат. Понякога замествам стафидите с тънко нарязани пресни гъби. В чиниите се подрежда бейби спанакът и се поръсва с балсамико. Отгоре се полива с вече готовата смес от панчета и ядки. В друга тенджера се пошират яйцата, които слагаме последни отгоре. Подправяме със сол и пипер. Поръсваме с люспи Parmigiano.

НM: Кои социални профили разведряват деня ти?

РМ: Не ми остава много време за това, но веднага се сещам за профилите на Chef Silvena Rowe, Маssy.Arias, Juliannawilde, Plushenkoofficial.

НМ: Какви са надеждите ти за бъдещето?

РМ: Изобщо не се обезпокоявам с мисли за бъдещето. Опитвам да живея днес, тук и сега. 

НМ: И за край би ли споделила твой любим цитат от песен, филм, книга…

РМ: Веднага се сетих за един цитат от филм, който много харесвам – „Три метра над небето“:

„В живота на всеки се появява такъв човек, след който се променяш завинаги… И изобщо не е важно дали времето, прекарано с него, е било безгранично щастие или безумна болка. Ти просто разбираш, че никога повече няма да си отново такъв, какъвто си бил, преди да се срещнете!“