#QUARANTINELIFE ЛЕКСИКОН VOL. 3 – IRENA DIMOVA

Ирена Димова е на 31 години от град Силистра. В момента живее в Лос Анджелис, а преди това в Бостън, Масачузетс. Тя е професионален гримьор от 2017 година, като преди това е имала собствен блог за food&wine, в който е разработвала собствени рецепти и как могат да се съчетават с различни видове вина. Ирена се занимава с content creating, beauty blogging, makeup tutorials и работи като beauty retoucher и food photographer.

НМ: Как се чувстваш?

ИД: Чувствам се добре, здрава съм, което е най-важното и това трябва да ни е достатъчно, за да се чувстваме добре всеки ден. Разбира се, като всеки човек имам позитивни и зареждащи дни, в които съм пълна с енергия и желание да използвам това време пълноценно, но има и такива, в които се чувствам обезкуражена и без желание за нищо. Но въпреки това, приемам всеки ден като още една възможност да бъда щастлива, дори и в тези трудни времена.

НМ: Как изглежда живота ти вкъщи? Къде си, и има ли някой с теб?

ИД: В момента, за мен вкъщи е Лос Анджелис, където живея от две години и половина. Живея с моя приятел. Животът ни винаги е бил страшно динамичен и почти никога не сме оставали вкъщи през деня, така че определено това беше предизвикателство за нас. Впоследствие установих, че съм имала огромна нужда точно от тази тишина и спокойствие – именно вкъщи. Затова и изпитвам благодарност, че сега мога да почувствам вкъщи, наистина като вкъщи.

НМ: Как се информираш какво се случва? И как балансираш необходимостта да си информирана и нуждата от почивка от цялата тази информираност?

ИД:Информирам се само веднъж на ден и не повече. Чета новини в социалните мрежи или гледам определени медии онлайн. Не гледам телевизия и не чета мнения на хора в разни фейсбук групи и споделени статии. Подбирам внимателно информацията, която чета и я проверявам от няколко източника. Не се вманиачавам. С времето съм се научила да не позволявам на новините да ми влияят на настроението.

„Приемам информацията такава, каквато е, но продължавам деня си без негативна енергия от прочетеното.“

НМ: Как се уверяваш, че всичко е наред с най-близките ти?

ИД: Контактувам с най-близките ми ежедневно. Естествено, в момента това е възможно само чрез онлайн приложенията за видео и чат разговори. Говорим за случващото се и си вдъхваме кураж, че скоро всичко ще бъде по-хубаво дори от преди.

НМ: Въведе ли нови рутини или ритуали в ежедневието си, от както си стоиш вкъщи? 

ИД: Да и съм много щастлива, че това време в изолация ми позволи да намеря време за себе си, да въведа няколко страхотни „ритуала“, като част от ежедневието ми. Денят ми започва винаги с медитация (която преди се случваше точно веднъж в седмицата). Не мога да опиша чувството на благодарност, положителна енергия, чистота, любов и вътрешно спокойствие, които изпитвам след ежедневната 20 минутна медитация. Да останеш със себе си и да погледнеш навътре е най-искрената и презареждаща емоция, която човек може да изпита. Заради изолацията, за съжаление не мога да спортувам във фитнес, поради което започнах да бягам всеки ден. Най-хубавото е, че не трябва да бързам да приключа с тренировката. Наслаждавам се на природата около мен, наслаждавам се на по-чистият въздух, на по-празните тротоари, на разцъфналите дръвчета, на новият живот. Пролетта е тук и често забравяме, че въпреки трудностите, с които се борим в момента, животът продължава и само ние можем да го направим по-хубав от вчера. Обожавам да готвя и това време в изолация ми помогна да бъда по-отговорна към хранителният си режим, да пробвам нови рецепти, които да станат част от диетата ми и в бъдеще.

„Пролетта е тук и често забравяме, че въпреки трудностите, с които се борим в момента, животът продължава и само ние можем да го направим по-хубав от вчера. Обожавам да готвя и това време в изолация ми помогна да бъда по-отговорна към хранителният си режим, да пробвам нови рецепти, които да станат част от диетата ми и в бъдеще.“

НМ: Как оставаш социално свързана?

ИД: Най-добрият начин да останем социално свързани един с друг е да използваме социалните мрежи и приложения. Подкрепям идеята за всички подобни приложения, стига да знаем как да вземем най-доброто от тях – да споделяме преживявания, спомени, нови хобита, начини за self improvement, да слушаме podcasts, да споделяме музика, да приемаме забавни предизвикателства. Всичко това ни свърза и ни кара да усещаме, че още някой, някъде по света се чувства по същия начин, както и ние в този момент. Че не сме сами и можем да се радваме на малките неща, и че в това няма нищо нередно, ако ни кара да се чувстваме добре.

НМ: Ако работиш от вкъщи, какъв е най-добрия ти съвет за продуктивност? 

ИД: Важно е да определим едно конкретно място в дома си, което да знаем, че ще използваме, за да бъдем продуктивни – дали ще работим, учим, рисуваме, четем, каквото и да е друго занимание. Също, да използваме определена част от деня си за тази продуктивност, като спазваме това време. Със сигурност е предизвикателство да знаеш, че имаш цял ден пред теб да свършиш нещо.

„Затова, аз препоръчвам да създадем рутина за продуктивност – определено време, място и цeл за деня. Нека не „преработваме“, но е важно да не губим желание за работа и самоусъвършенстване.“

НМ: Съвет как да се почувстваме по-добре, когато не можем да излизаме? 

ИД: Най-добрият начин да почувстваме, че всичко е наред, когато сме затворени вкъщи е да продължим да правим това, което по принцип правим, за да се чувстваме добре. Да си говорим с приятели, да танцуваме, да четем, да си сготвим нещо вкусно, да си вземем вана и да гледаме хубав филм. Нека не забравяме, че това е само период от време, който ще свърши и всички ние ще се върнем към нормален начин на живот.

„Какво по-хубаво от това да използваме времето сега, за да се поглезим, да си обърнем внимание и да се почувстваме по-добре, дори и от преди.“

НМ: Кой (или какво!) те вдъхновява в момента?

ИД: Като професионален гримьор моето вдъхновение често идва от работата на други гримьори, фотографи, модели и като цяло от изкуство. Вдъхновявам се от музика, книги и картини. Също от life coaches, fitness trainers и успешни личности. В момента правя 20 дневна медитация с Jay Shetty, които е бивш монах, превърнал се в purpose coach. Човек с невероятна енергия, интелект и харизма. Вярвам, че има милиони начини да се вдъхновим, стига да можем да погледнем в себе си и да видим какво ни прави истински щастливи.

НМ: Какви практики за любов и грижа към себе си ти помагат да се справиш със стреса и/или тревожноста? 

ИД: Няма нищо по-ценно от това да обичаш себе си. Да обичаш себе си, означава да избереш себе си преди всеки друг. В трудни моменти като сегашният, нека всеки от нас да обърне внимание на себе си. Сега имаме време да направим точно това, което ни прави щастливи и, за което все не ни остава време. Аз обичам да се грижа за себе си и използвам всеки момент да се преоткривам – дали ще е с книга в ръка, с маска за лице, с вкусна храна, сготвена от мен или просто да остана сама за да „чуя“ собствените си мисли. Онези, малко ритуали, които ни карат да се чувстваме по-уверени и да се харесваме повече.

„Четете повече, вслушвайте се в себе си, дайте на тялото и душата си онова, от което имат нужда и тогава ще усетите, че няма нищо по-силно от любовта към себе си.“

НМ: Как тренираш вкъщи?

ИД: Тренирам по-често от обикновено, което ми дава възможност да създам рутина, за която съм мечтала от години. Обожавам да правя йога, следя различни фитнес и йога инструктори в социалните мрежи и се опитвам да пробвам различни техники, като предизвикам тялото си с по-трудни движения и пози. Имам възможността поне да излизам на разходка, което използвам, за да тичам. Отделям поне по час и половина на ден да се грижа за моето тяло, което тотално промени начина ми на живот.

НМ: Как си повдигаш настроението? 

ИД: Танцувам. Зареждам се страшно много от музика, така че, вкъщи винаги звучи нещо във фона. Аз съм социален човек и когато имам нужда от малко настроение се обаждам или пиша на приятелите ми и семейството ми. Тази неразделна връзка винаги може да ме накара да се почувствам по-добре.

НМ: Какво гледаш? 

ИД: Като гримьор, естествено че гледам почти всекидневно makeup tutorials. Но с повечето свободно време няма как да не гледам и всичко „trending“ по Netflix – Love is Blind, Ozark, Explained, Tiger King. Гледам „Гласът на България“, също The Voice тук. Обожавам и „Маскираният певец“.

НМ: Какво четеш? 

ИД: Обичам да чета книги по психология, за бизнес, книги за самоусъвършенстване, както и трилъри. Точно приключих да чета „Да говориш с непознати“ от Малкълм Гладуел и започнах „Скрити тела“ – книгата, която вдъхнови и сериал по Netflix – YOU.

НМ: Какво слушаш? 

ИД: Слушам страшно много разнообразна музика – chill out, jazz, hip hop, soul. Обожавам да слушам podcastove, като най-любимият си остава On Purpose with Jay Shetty.

НМ: Какво готвиш?

ИД: Готвенето винаги е било моя голяма страст и готвя с огромно удоволствие. Гледам да избягвам месните и млечните продукти винаги, когато мога, така че в момента акцентирам върху по-лека кухня и залагам на салати, морски дарове, пълнозърнести храни, сурови плодове и по-малко десерти (освен сладолед😊)

НМ: Кои социални профили разведряват деня ти? 

ИД: Какво и кого следваме в социалните мрежи е изключително важно и е отговорност към нас и нашето психично здраве. Следете хора, които ви вдъхновяват, карат ви да се смеете, хора, от които може да научите нещо, такива, които се доближават до вашия начин на живот. Аз следя много life coaches, female entrepreneurs, разбира се гримьори, фотографи, писатели, музиканти и фитнес треньори. Ето някои от тях: @jayshetty@eman@jordanliberty @benhassett@marianna_hewitt @melissawoodhealth

НМ: Какви са надеждите ти за бъдещето? 

ИД: Аз съм много позитивен, но и реалистично настроен човек спрямо бъдещето. Естествено, че се надявам най-хубавото да предстои, но и осъзнавам, че всеки един от нас преминава и ще продължава да преминава през трудности и препятствия. Виждам бъдещето като момент, в който сме станали по-мъдри, вгледани в себе си повече, отколкото в другите. Виждам бъдеще, в което всички сме благодарни всеки ден за живота си и го живеем пълноценно.

„Надявам се да сТАНЕМ по-добри един към друг, по-отдадени на себе си и близките. надявам се да казваме по-често „Обичам те“ и „Обичам мен“.“

Може да ме намерите в Социалните мрежи:

@irenadimova и във Facebook Makeup by Irena