#QUARANTINELIFE ЛЕКСИКОН VOL. 2 – SVETLANA DI

Надяваме се с новата ни поредица #QUARANTINELIFE ЛЕКСИКОН да внесем малко светлина във вашия ден. Вижте цялата поредица тук.

Светлана Димитрова е на 30 години и е вторият гост, който ще сподели с нас как прекарва времето си от началото на социалното дистанциране . Тя работи в централата на спортен американски бранд в Швейцария. Живее в Комо, Италия – един от най-засегнатите от корона вирус региони в Европа. Тя е активна личност с интереси в различни насоки и с нея може да си говорите за пътешествия – посетила е 73 държави, спорт – практикува йога, кара ски и е сертифициран гмуркач, авиация и астрология. Тя ще ви зарази с широката си усмивка и положителна енергия и ще ви накара да видите нещата през една положителна призма. 

НМ: Как се чувстваш? 

СД: Страхотен първи въпрос, който често забравяме да питаме най-близките си хора, а е от огромно значение тези дни. Добре е да осъзнаваме във всеки един момент своето емоционално състояние. Благодаря ти, че попита чуствам се балансирана, спокойна и заредена с положитлена енергия и надежда. 

НМ: Как изглежда живота ти вкъщи? Къде си, и има ли някой с теб?

СД: Бих казала доста подреден, спокоен, тих и изпълнен с доста творческа енергия тези дни. Намирам се в Комо, Италия и живея сама, имам за компания две цветя и един съседски котарак Пучи, който идва от време на време на посещение и за храна. 

НМ: Как се информираш какво се случва? И как балансираш необходимостта да си информирана и нуждата от почивка от цялата тази информираност?

СД: От години не следя новини по телевизия или вестници. За съжаление с течение на времето съм се убедила, че за да има една сензационна новина, тя винаги е негативна, а това винаги ме е натоварвало емоционално. 

За това се информирам доста избирателно предимно от интернет, социалните мрежи и при разговори с приятели. Покрай карантината започнах да следя по-често водещи новинарски канали като BBC, CNN и Aljazeera за не повече от 3-4 минути на ден.

През останалото време предпочитам да фокусирам вниманието и енергията си там, където имам контрол и да правя неща, които ме карат да се чувствам добре, а именно спорт, четене на книги, писане и създаване на нови проекти.

„Според мен всеки си има негов начин на баланс и трябва да се вслуша в своите нужди и потребности.“

НМ: Как се уверяваш, че всичко е наред с най-близките ти?

СД: Комуникирам с тях ежедневно чрез кратко съобщение или видео разговор. Като си прилагам правилото small talks – леки ненатоварващи разговори от ежедневието, разсейващи и приятни теми, които да те карат да се чустваш, че всичко е постарoму и е наред. 

Страхотна практика, която научих наскоро от алпиниста Дейвид Готлер, който по време на експедиция приложил това правило, докато изкачвал 14-та по височина планина на 8013м Шиша Пангма. Той сподели, че в най-трудните моменти по време на експедицията е да се свързва със своите близки и въобще да не говори за трудностите, които среща по пътя като студените нощи, липсата на топла вода, а да се фокусира изцяло върху живота извън тези обстоятелства, да се принесе мисловно у дома. Идеята доста ми хареса и си я приложих в ежедневието и определено има доста положителен ефект. 🙂

НМ: Въведе ли нови рутини или ритуали в ежедневието си, от както си стоиш вкъщи? 

СД: Да въведох си режим карантина – ставане по едно и също време, моя следобеден ритуал да пия зелен чай за детокс и чета книжка на слънце всеки ден на терасата. Витамин Д ни е крайно необходим точно сега бидейки затворени по цял ден вкъщи, също така си имам дни на пълен релакс и възможно най-малко достъп до социалните мрежи. В тези дни обичам да разчиствам, да пренареждам гардероба, занимавам се изцяло с домакински дейности и кулинарство. 

Създадох календар със събития, които искам виртуално да посетя – концерти, обучения и семинари. В YouTube – бях на концерт от Андрея Бoчели, Tomorrowland festival, астрологически уебинари и няколко други безплатни курсове проведени от маркетолози като Digital Pro. Има изобилие от live streems, cега е вече въпрос на желание, а не на време човек да ги “посети”. 

И организирах към 15 instagram live streem, където в продължение на няколко седмици канех различни личности, с които да си говорим на любими теми: мода с блогъра Ирина Динева @when_you_wonder_what_to_wear, красота и beauty care с модела Люба Ричардсън @thinkaboutgirlsthings, здравословно хранене и фитнес със Сиджей @fitnesswithcj и направихме две йога сесии с Надя @nadya_loves_practice,говорихме си за пътешествия с травъл блогъра @sanyanikp и за астрология със Злати Димова и също така и за идеи как да декорираме дома си с интериорен дизайнер Деа @hedonizam_and_renesansa.

НМ: Как оставаш социално свързана?

СД: Благодарение на интернет и социалните мрежи! 🙂 Мисля, че отдавна съм разбрала каква сила имат те, живеейки по света за последните 10 години. Разбрах, че не физическата дистанция събира или разделя хората, а липсата на комуникация. Съумях да запазя приятелства с години, благодарение на Whatsapp и Messanger. 🙂 

НМ: Ако работиш от вкъщи, какъв е най-добрия ти съвет за продуктивност? 

СД: Не е лесно да работиш от вкъщи по цял ден – губиш представа за времето и истинския социален контакт.  За това съм предприела няколко крачки:

действам по график – ставам рано, обличам се като за навън, понякога слагам и грим и си правя прическа. Тези малки действия ми повдигат настроението и усещам, че не съм спряла да се грижа за себе си.“

„определете си едно място за рабоta – не пренасяйте компютъра в спалнята или кухнята. Направете си работен кът, който да е подреден и чист. Включвайте си приятна музика за фон, която да ви дава настроение. Правете интервални почивки, не преработвайте, изключете телефона или го оставете на без звук, за да може да имате пълна концентрация. Също така бъдете на дневна светлина възможно повече време. „

Друг добър hack, който прилагаме с колеги е да организираме всеки петък   онлайн ZOOM aperetivo ( Милански термин “час за коктейли”), а през седмицата имаме  всеки ден по 30 мин почивка за кафе, където се включвахме  и споделяме кулинарни вдъхновения и интересни  неща, които сме правили през уикенда.  По този начин разграничихме работата със социализацията, продължихме да сме продуктивни без да губим човешки контакт. 

НМ: Съвет как да се почувстваме по-добре, когато не можем да излизаме? 

„не мислете какво НЕ МОЖЕТЕ, а какво МОЖЕТЕ да направите сега. „

За мен лично дори не ми остава време за всички дейности, които искам да свърша. 🙂 Помислете, какво сте отлагали дълго време, за какво винаги сте мечтали, но не ви е стискало да го направите. Сега е страхотно време за проучвания, обучения, плануване, структуриране, пренареждане на дома и мислите ни.

НМ: Кой (или какво!) те вдъхновява в момента?

СД: Майка ми е била винаги пример и вдъхновение, как човек трябва да посреща най-големите бури в живота си. 

Голяма доза вдъхноверние точно сега идва от природата, цъфтежа на дърветата, зелинината и слъчевите лъчи. 

НМ: Какви практики за любов и грижа към себе си ти помагат да се справиш със стреса и/или тревожността? 

СД: Сутрешни медитации, практики за дишане, говорене с любов и разбиране към себе си и писане. 🙂 Също така астрологията ми дава изключително много отговори и намалява стреса и тревожността за бъдещето. 

НМ: Как тренираш вкъщи?

СД: Тренирам почти всеки ден със Сами Хосни в 18 часа на Instagarm live,  ако изпусна правя тренировки с Памела Рийф в YouTube. Също така практикувам йога. 

НМ: Как си повдигаш настроението? 

СД: Със спорт, прекрасна музика, шоколад и Тикток. 😁

НМ: Какво гледаш? 

СД: Тъкмо приключих La Casa De Papel ( Money Heist ) гледам доста сериали на испански език, за да подържам нивото си. Обичам класиките в жанра и комедийните сериали като FRIENDS и How I Мet Your Mother. 

НМ: Какво четеш? 

СД: Имам лошия навик да чета по няколко книги едновременно и не обичам да чета книга на един дъх. Имам нужда да премислям написаното и да го приложа по възможност в ежедневието си. 

В момента чета Емоционална Пластичност на д-р Сюзън Дейвид, на англисйи език Start With Why by Simon Sinek, The Black Swan by Nassim Nicholas Taleb и една книга на астрологична тематика Предсказателна Астрология Орелът и Чучулигата от Бернадет Брейди. 

НМ: Какво слушаш? 

СД: Моят стил на музика е доста разнообразен – от хаус и електро музика до класическа. Според настроението и ефекта, който искам да постигна, по-динамична музика за физически упражнения, а по релаксираща вечер и при медитация. 

НМ: Какво готвиш?

СД: Обичам да готвя здравословни и лесни рецепти – поке салати с киноа и сьомга. Различни видове паста, все пак живея в Италия и от време на време правя и сладкарски изкушения като тирамису. 

НМ: Кои социални профили разведряват деня ти? 

СД: Не следя само един порофил, но определено Тикток е един от най-забавните в момента социални мрежи, където всичко е казано по един доста хуморостичен начин. 

НМ: Какви са надеждите ти за бъдещето? 

СД: Прекрасни, защото настройката е много по-силна от реалността. 🙂 

„Те първа ще берем, от това което сме си посели. Ако сте използвали това време съзнателно – учили сте, градили сте, то очаквайте прекрасни “плодове”. „

Може да ме намерите в Социалните мрежи:

За теми свързани с пътувания и авиация – @traveldiary_by_anadi 

За теми свързани с астрология и себепознание – @astrowaterenergy