ЗАЩО ДА ДОБАВИМ БЛАГОДАРНОСТ В TO-DO LIST-А СИ?

Както всяка сутрин (обяд) напоследък, започнах деня с чаша кафе и порция новини. Трудно се разсънвам и новините ми влияят добре на нервната система – в посока напрягане и събуждане. Супер нездравословно е и не препоръчвам да стартирате деня си по този начин. 

Feed-ът във Facebook е както обикновено – коронавирус, неадеквация, корупция, схеми, катастрофи. Ядосах се (както обикновено), и отворих BBC. Същите глупости на заглавната страница, и едва някъде си по менютата попадам на този материал – Coronavirus: Five of the countries most at risk from famine in 2020.

Информацията не е нова, но урокът за пръв път е толкова очевиден. Докато има опасност 265 млн. души да умрат от глад през 2020г ние се тревожим за икономиката. Под ние, визирам “цивилизованите страни”. Вярвам, че през следващите години ще стане още по-очевидно колко е сбъркан целия модел, но това е съвсем отделна тема. 

След като се почувствах виновна, че до преди малко се ядосвах за осуетените си мечти, всъщност се почувствах истински благодарна. Замислих се за покрива над главата си, за храната, за дрехите. Че няма война в страната ни. Че имаме достъп до интернет, до здравеопазване, до вода! Взимаме всичко това за даденост, но така ли е? Съвсем до скоро доста ежедневни дейности бяха в категория даденост. 

КАКВО Е ПРАКТИКУВАНЕТО НА БЛАГОДАРНОСТ?

В свят, в който единственото сигурно нещо е промяната, бихме били по-щастливи ако се научим да практикуваме благодарност. Умението да бъдеш благодарен е една от личностните черти, които най-много допринасят за щастието и удовлетвореността. Не е емоция, която идва спонтанно, но може да бъде култивирана. 

Всичко започва с осъзнатостта, с това да обърнем внимание на света около нас, да се замислим за всичко, за което сме истински благодарни в живота си, за важните неща. Добре ли вечеряхте снощи? Отнесе ли се непознат мило към вас? А да благодарим и за трудностите, и за болката, ни помага да се освободим от чувството да сме жертва на обстоятелствата. 

Помислете за записването на нещата, за които сте благодарни на ежедневна база. В класически дневник или digital формат (като Gratitude Journal), няма никакво значение. Писането ни помага да организираме мислите си, да приемем преживяванията и емоциите си, и да решим къде да поставим фокуса си. А когато всеки ден записваме нещата, за които сме благодарни, контекстът придобива нов смисъл и ни позволява да заменим негативната емоция с благодарност. 

Благодарността ни помага и “да затворим кръга”. Замисляли ли сте се колко хора са ви помогнали да бъдете тук, където сте, и колко сме свързани всъщност? 

Благодаря за днешния ден, и че мога да споделя тези мисли!