ПСИХОЛОГИЧЕСКОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ИЗОЛАЦИЯТА И КАКВИ СА ВЪЗМОЖНИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ

Коронавирус – най-обсъжданата тема през последните месеци. Ето защо започваме точно с това интервю от поредицата интервюта, в проекта да ви срещаме със специалисти от различни области.

Ралица Младенова работи като психолог и психотерапевт в различни направления – индивидуална психотерапия, групи за личностно развитие, психодиагностика и професионален подбор, консултации по организационни и управленчески въпроси, консултации по проблемите на оперативно-издирвателната и превантивна дейност.

За контакт: www.ralitsamladenova.com

Как ви се отразява изолацията и промени ли се нещо в работата ви?

Изолацията вкъщи, както и карантината са изключителни ситуации, с които мнозина никога не са се сблъсквали. Извънредната ситуация, в която се намираме може да подейства сериозно на психиката и да бъде доста стресираща. Аз поддържам социални контакти, тъй като продължавам да работя с клиентите си, но изцяло онлайн. Налага се да планирам деня си и да спазвам режим, подобен на този преди изолацията. Съществена промяна в работата ми е, че стигам от вкъщи до работното си място само за минута. 😊 Онлайн терапията не е нещо ново. Просто в момента е единствен вариант. Този начин си има своите предимства – може да се работи с хора от цял свят. Имам клиенти от други държави, за които нищо не се е променило. Онлайн терапията повишава усещането за анонимност, възможностите за включване са по-гъвкави. Например, позволява на хора, които имат сериозни здравословни проблеми да се възползват от психотерапевтична помощ, без да се налага да излизат, не само в условията на извънредно положение, а по принцип. Подходяща е за хора с различни зависимости, особено сега, в ситуацията на социална изолация.

Какви са скритите заплахи и как може да ни се отрази ситуацията, в която се намираме?

Ситуацията не бива да се подценява, но това как ще излезем от нея зависи до голяма степен от нас самите. Стресът, вследствие на социалната изолация може да има изключително вредно въздействие върху психическото, емоционалното и дори физическото здраве на човек. Според последни проучвания става ясно, че липсата на здрави социални връзки може да повиши риска за здравето толкова, колкото пушенето на 15 цигари на ден или редовна злоупотреба с алкохол, което се равнява на два пъти по-вредно въздействие, в сравнение със затлъстяването. Съществуват доказателства, че социалната изолация и самотата значително увеличават риска от преждевременна смърт. С поставянето на около 2,6 милиарда души под изолация, ставаме свидетели на може би най-големия психологически експеримент в света. И ние ще си платим цената за това. Блокирането на почти една трета от световното население ще доведе до вторична епидемия от бърнаут и широк спектър от симптоми на психологическия стрес – различни разстройства, включително липса на настроение, безсъние, тревожност, гняв, раздразнителност, емоционално изтощение, депресия, посттравматичен стрес и др. В Китай вече се съобщава за тези очаквани ефекти върху психичното здраве. Проучване, отчитащо ефектите от карантината на SARS сред здравните работници, установява дългосрочен риск от злоупотреба с алкохол, самолечение и дълготрайно поведение на избягване, което означава, че години след карантината някои здравни работници избягват близък контакт с пациенти, като не ходят на работа или напускат. 10% от изследваните съобщават за депресивни симптоми до три години след карантината. Вече наблюдаваме повторение на този сценарий. Отчита се рязко увеличение на отсъствията от работа в страни, които са в режим на изолация. Хората се страхуват да не се разболеят от COVID-19 и избягват да посещават работните си места. Ще видим и втора вълна от това след около три до шест месеца. Точно когато ще имаме нужда от потенциала на целия трудоспособен ресурс, за да се активира икономиката, можем да очакваме рязък скок в отсъствията от работа и прегаряне. Ето защо, предприемането на действия сега може да смекчи токсичните ефекти от свързаната с COVID-19 изолация.

Как да разпознаем дали изолацията се отразява по негативен начин на нас и на близките ни?

По един или друг начин, всички сме потърпевши в тази ситуация. Изолацията има дълбок ефект върху човешкото тяло и мозък. Представете си, че сте затворени в малка, тъмна стая, без никакво социално взаимодействие в продължение на 30 дни. Не много хора биха издържали на това. Има безброй негативни последици, които социалната изолация може да окаже върху нас. Провеждани са експерименти в тази насока, като участниците съобщават за редица странични ефекти, включително промени в цикъла на съня и халюцинации. Една от причините да се живее трудно в изолация е, защото сме социални същества. Много хора, живеещи в изолирана среда, като изследователите в Антарктида например, съобщават, че самотата е най-трудната част от работата им. Йоси Гинсберг – израелски авантюрист и автор, заседнал сам седмици в неизследваните райони на Амазонка, казва, че самотата е онова, от което е страдал най-много и дори е имал халюцинации на въображаема жена, за която е правил всичко за да оцелее. Социално изолираните хора са по-малко способни да се справят със стресови ситуации, по-вероятно е да се почувстват депресирани и е възможно да имат проблеми с обработката на информация. Това може да доведе до трудности при вземане на решения и някои нарушения на паметта. Хората, които са самотни са по-податливи на заболявания. Имунната система на самотен човек реагира различно на борбата с вирусите, което го прави по-склонен да развие заболяване. Като пример за негативни последици от самотата и отрицателните психологически ефекти от нея ще посоча затворниците, държани в изолация. При тях се наблюдава значително увеличаване на тревожността и паническите атаки, повишени нива на параноя и по-ниска способност да мислят ясно. Друг пример са жертвите на отвличания, които съобщават, че безкрайните часове, прекарани в изолация, ги правят податливи на заповедите и манипулациите на похитителите. Явление, което наблюдавам да се случва с много хора в момента, слушайки денонощно новини, свързани с COVID-19. Друго негативно влияние на изолацията е че, когато не излизате изобщо навън настъпва промяна в цикъла на съня ви. Ключова роля за регулиране на цикъла на съня изпълнява хормонът мелатонин. Дневната светлина намалява нивата на мелатонин, като ни помага да стоим будни. Без дневна светлина, нашият 24-часов циркаден ритъм може да се промени, което от своя страна води до усещане за раздразнителност, апатия и умора. За съжаление, тези нарушения се свързват с повишен риск от редица здравословни проблеми, като инсулинова резистентност и сърдечни заболявания, а също затлъстяване и преждевременно стареене.

Какво бихте препоръчали на нашите читатели за справяне със ситуацията?

Останете във виртуален контакт. Срещата с приятели и близки може да не е възможна в момента, но можете да поддържате връзка с всички тях онлайн. Подходящи за това са приложения като WhatsApp, FaceТime, Skype, Zoom и т.н. Четете книги, за които не сте имали време, споделяйте преживявания и снимки, поправете нещо счупено, правете неща, за които все не ви остава време, спортувайте на терасата или в двора. Все повече хора настройват приложенията за групови видео чатове, в които организират ежедневни съвместни тренировки.Удовлетвореността от отдавна отлаганото и вече свършено поддържа настроението. Много хора се отказаха от разговорите по телефона в полза на съобщенията, но сега е моментът да се свържете и по старомодния начин. Да чуете гласа на приятел може да помогне за намаляване на самотата и чувството на безпомощност. Планирайте домашни дейности. Създайте различни активности за вас и децата ви, направете график за домашната работа. Помислете за целите, които искате да постигнете, за да можете да използвате времето на изолация продуктивно. Например, започнете да учите език.Поставяйте си предизвикателства – нещо, което не сте правили преди. Усещането за постижения помага да се повиши психическото благополучие. Структурирайте деня си. Да стоите у дома през цялото време може да доведе до илюзията, че дните се сливат и са безкрайни. Затова се опитайте да се придържате към рутината. Ако сутрин ставате в обичайното за вас време, обличате дрехи, с които бихте отишли на работа, а след това обядвате в определен час, това може да ви държи в нормален ритъм, да се чувствате пълноценни и по-спокойни. Не на последно място, потърсете помощ. Ако се борите със самотата или психичното си здраве, потърсете съдействие от специалист. Високоефективните и организирани хора редовно посещават психотерапевт.

Други съвети?

Прекарвайте повече време с Оbicham.me, отколкото в четене на новини за Covid-19.

Kакъв е сигурният позитив от тази ситуация?

Че ще се запознаем с хората, с които живеем и наричаме наше семейство.