ЛЮБОВ ПО ВРЕМЕ НА КАРАНТИНА

Всички знаем, че  да прекарваме повечето от времето си вкъщи с любимите ни хора може да е доста трудно и натоварващо. Колкото и да ги обичаме, с времето започва да ни дразни дори дишането им… Искаме или не, времето, което прекарваме с близките ни ще бъде предизвикателство за нас.

Ето и няколко фази на семейната карантина, през които преминаваме.

През първата седмица от карантината, все още и двамата не знаете къде се намирате, какво се случва, не знаете колко време ще продължи, но и не обръщате особено внимание на това. В този момент се наслаждавате на присъствието си един към друг, пространство, малки жестове, съобразяване един с друг.  Карантината продължава и времето си минава , а с това забелязвате колко  малък е апартаментът ви, липсва ви светлина или пък разпределението на стаите не е достатъчно добро, за да има къде да се отделите сами. Да, сами, вече не искате да имате никаква компания. След този момент започвате да виждате  и дребните черти/детайли  в характера на половинката си, които досега дори не сте и подозирали , че той/тя притежава. Изведнъж виждате, че партньорът ви не затваря вратите, шкафовете, шуми, или че просто…мига много шумно ….

Не е лесно за никого, едва ли има двойка, която да не се е сблъскала вече с тези трудности , но продължаваме да сме заедно и вярваме, че любовта ще спаси света.

А защо не точно по този начин.  Дали не трябваше да се случи точно това – да прекараме повече време заедно, за да опознаем наистина другия и да го погледнем по друг начин. Вярвам, че е така и че можем да прекарваме добре времето си заедно, с любов и грижа един към друг. Затова и ще ви дам няколко идеи как да го направите заедно:

Кино вечер

Важното тук е не просто да гледате филм, както обикновено, преди карантината, а да направите обстановката си по-специална. Препоръката ми е да изключете новините, плейстейшъна или кулинарното шоу и да създадете една романтична филмова вечер. Сигурна съм ,че има филми, за които отдавна сте  си говорили, че искате да гледате заедно. Друг добър вариант е да изгледате вашия любим филм или този на половинката си заедно, дори и да знаете , че филма, които той/тя харесва няма да ви хареса… така ще опознаете по-добре предпочитанията си. Каквото и да изберете да гледате важно е да подготвите обстановката и да накарате своята половинка да се чувства по-специално, дори и вкъщи – запалете свещ, ароматни масла, приглушена светлина, погрижете се да има от любимия и/му снакс (чипс, пуканки и т.н.). Знаем , че мъжете рядко харесват романтични филми, но силно ви препоръчвам такъв , за да предизвикате различни емоции, а защо не нов поглед и към романтичните жанрове. Сега повече имаме нужда да разчупим и разнообразим.

На ресторант/ бар

Хубаво е да обособите ясно местата за хранене в къщи, тъй като в домашни условия често може да сте започнали да се храните на дивана, дори в спалнята или пък просто да си похапвате постоянно из цялата къща. Въпреки ситуацията все пак има доста места, от които може да си поръчате храна за вкъщи,  препоръката ми е веднъж в седмицата да си организирате вечеря „на ресторант“ вкъщи. Поръчайте различна кухня, нетрадиционна или такава каквато обичате, експериментирайте заедно. Отново наблягаме на атмосферата – запалете ароматна свещ , облечете рокля, така и вие и половинката ви ще се чувствате освежени , въпреки рутината и стоенето вкъщи. Освен „ресторант“  , защо да не пробвате и „среща в бара“ вкъщи. Забъркайте два- три коктейла и се отдайте на сладки приказки с чаша в ръка, пофлиртувайте  и се посмейте заедно.

Време за спорт

Знаем, че и преди карантината беше трудно да спортуваме редовно, но смятам че сега това трябва да се превърне в ежедневна рутина. Всички знаем, че движението е здраве, а особено сега е много важно да не се обездвижвате. Има достатъчно варианти за гимнастика , йога, фитнес вкъщи. Предизвикайте половинката си и заедно правете упражнения. В интернет има разнообразни варианти за упражнения, които да правите в екип. Това ще ви помогне да повдигнете настроението си, тонуса си и да изглеждате дори по-добре заедно. А правенето на упражнения заедно ще ви постави в по-различна обстановка. Ако не сте подготвени, в интернет може да си поръчате базови уреди и принадлежности за спорт. Вкъщи мотивацията е още по-малка, но когато сте заедно и се забавлявате няма да пропускате тренировка.

Време за игри

Предлагам ви вариант да предизвикате половинката си и да намерите начин за забавление чрез настолни игри, пъзели, карти или пък игрите от детството ни: „Бикове и крави“, „Бесеница“, „Градове, села, държави“. Изборът е голям , особено ако сте цялото семейство – „Монополи“, „Диксит“, „Върколаци“, „Уно“, „Монополи“, „Не се сърди човече“ и много други. Ако сте само двама препоръчвам да пробвате по абстрактния избор като игрите – “Hive”, “Rum & Bones: Second Tide”, Arkham Horror:The Card Game,Tash-Kalar,Tides of Time/Tides of Madness. А ако пък не искате да се състезавате само с половинката си имате варианта и да се свържете онлайн с приятели и да играете в мрежата.

Въпреки ситуацията, смятам че по време на карантината можете да извлечете само ползи от времето прекарано заедно… бъдете добри един към друг и се грижите за своята половинка. Времето може само да ви помогне да видите вашия партньор по нов начин, а защо не и да възродите пламъка помежду си.