МОЯТА ПРИЯТЕЛКА ПАНИЧЕСКАТА АТАКА. ЖИВОТ В СЮРРЕАЛИЗЪМ.

Светът през 2020г се усеща като сюрреалистичен филм с недомислен сценарий. Много от нас изпитват страх, паника, несигурност, самота.

Тези чувства може да изглеждат “нормални” в условията на пандемия. Да, съгласна съм. Но до кога ще издържи крехката ни психика, за която сме забравили да се грижим.. от както сме се родили? Ами ако карантината остане до края на годината? Ами ако остане по-дълго?

Сега, повече от всякога трябва да се грижим за себе си, за вътрешния си свят, за психиката си. Мислите си, че няма нужда и всичко е под контрол?

И аз така си мислех. Мислех си, че няма нужда да изразяваме емоциите си, че който има емоции е слаб и смешен. Докато през 2012г след поредната порция земетресения и паник атаки не бях диагностицирана с тежко депресивно разстройство. Да, на 23г, младо момиче, на което нищо не му липсва. Освен любов към себе си.

Най-страшното нещо е да загубиш себе си, да не можеш да разчиташ на собствения си ум, на собственото си тяло, да не знаеш кога ще те предадат, да се страхуваш от следващия ден. Още по-страшно е когато няма и кой да те подкрепи, понеже предразсъдъците са едно от най-опасните неща в този свят.

Един прекрасен ден, на събитие на Ванеса Виденова, се сдобих с нейната книжка “Моята приятелка паническата атака”. 

Още много ясно си спомням едно от упражненията в книгата, а именно да наблюдаваш мислите си и по-специално начина, по който говориш на себе си. Бях потресена. Тогава започнах и да се лекувам, наистина, за пръв път. Бавно, стъпка, по стъпка, съхраних и култивирах любовта си – първо към себе си, за да мога да давам и на другите.

Книгата отдавна е изчерпана, но Ванеса е така добра да я предостави онлайн безплатно – myfriendthepanicattack.tumblr.com

Имаш нужда от само тези няколко реда, за да разбереш дали това е книгата за теб. Прочитането ѝ  ще ти помогне, ако:

  • Смяташ, че паническите атаки и тревожните разстройства са болести, които застрашават живота ти;
  • Вярваш, че гледната точка на човек, който се е „преборил,“ с тях би ти помогнала;
  • Искаш да разбереш защо „преборил“ е в кавички в миналата точка;
  • Искаш да знаеш защо лекарствата няма да решат проблема ти;
  • Си отворен към алтернативни, холистични методи за лечение;
  • Осъзнаваш, че има и друга страна на монетата, с която може и да не си запознат;
  • Искаш да превърнеш тази „слабост“ в задвижваща сила за трансформация в живота си.

КОЯ Е ВАНЕСА ВИДЕНОВА?

Повечето хора ме познават от страницата ми във Facebook, както и от канала в Youtube, на които места събирам всичките си мисли и творчески проекти от близо десет години. И двете се радват на над 35k последователи, което не съм си представяла, че някога може да се случи и все още ми звучи сюрреалистично. Mоже би не е толкова чудно обаче, защото на тези две места изливам цялото си време и сърце.

Благодарна съм за всяка стъпка през последните години, защото голяма част от успеха си дължа, както на себе си, така и на хората, които намериха и продължават ежедневно да намират вдъхновение, смисъл, утеха, шамар или просто нещо любопитно в материалите, които споделям (техните отзиви може да намерите тук). Затова и реших да събера всичко на едно място и се надявам този сайт да бъде полезен за всички, които се интересуват от темите, които вълнуват и мен!

Продължавам да работя, както умея най-добре – с желание и постоянство, и се надявам да откриваме все повече и нови, интересни светове, заедно.